Leertraject Systemische counseling

 

 

Ervaringen van deelnemers aan de postgraduaten en het modulair traject systemische counseling

 

Je wil een erkend systemisch counselor worden? Hier is het modulair traject dat je zoekt! Een combinatie van stevige opleiding en supervisie en dat alles op ...

 

youtu.be

 

Je wilt systeemtheoretisch counselor worden.

Dit leertraject is een opleiding op postgraduaatniveau en bestaat uit een combinatie van opleiding en supervisie. Het leertraject is een samenwerking tussen de Karel de Grote Hogeschool (KdG), University Colleges Leuven Limburg (UCLL) en de Interactie-Academie. Je krijgt hierdoor een opleiding met een stevige certificering en een boeiende - door de Interactie-Academie verzorgde - inhoud.

 

 

Je volgt gedurende drie jaar een traject, dat bestaat uit drie postgraduaten van een jaar. Aan het einde van het traject krijg je een certificaat van counselor. Het opleidingstraject is ingericht conform de eisen van de Belgische Vereniging voor Relatietherapie, Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS).

Voor Nederlandse geïnteresseerden is het traject gelijklopend. Wil je echter als zelfstandige (gaan) werken en in aanmerking komen voor een terugbetalingsregeling door de Nederlandse ziekenfondsen, dan moet je voldoen aan de eisen van de Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden (LVPW) en de Nederlandse Vereniging voor Psychosociaal Therapeuten en Agogen (NVPA). Voor meer informatie neem je best contact op met ons secretariaat: secretariaat@iaac.eu of middels het contactformulier.

Inhoud van het traject

Het leertraject systemische counseling omvat drie jaar (in totaal 60 studiepunten), waarbij je de eerste twee jaar kiest uit vier thematische postgraduaten. De hogescholen KdG en UCLL organiseren  in samenwerking met Interactie-Academie elk twee van deze postgraduaten:

Ieder thematisch postgraduaat omvat een jaar (20 studiepunten) en focust op een duidelijk en afgebakend toepassingsgebied, namelijk werken met individuen, met paren, met gezinnen, en het inzetten van creatieve en non-verbale methodieken in al deze contexten. De vier toepassingsgebieden sluiten nauw aan bij de doelgroepen, taken en werkdomeinen van hulpverleners. Welke twee opleidingen je volgt en de volgorde waarin je dat doet, is afhankelijk van jouw werkpraktijk, welke deelcompetentie je wenst te ontwikkelen en de interesses die je hebt.

Aansluitend op deze twee jaar volg je een derde postgraduaat Finalisatie leertraject in de systemische counseling. Dit postgraduaat wordt georganiseerd door de hogeschool KdG.

Het derde postgraduaat bestaat uit groepssupervisie en het maken van een eindwerk, met als doel integratie van theorie, methoden en de eigen stijl als counselor. Je kan alleen inschrijven in het postgraduaat ‘Finalisatie leertraject in de systemische counseling’ als je twee thematische postgraduaten met succes hebt afgelegd. Het totale traject moet binnen een tijdspanne van 5 jaar worden doorlopen.

Locatie

Alle postgraduaten gaan door in de Interactie-Academie, Van Schoonbekestraat 33, 2018 Antwerpen.

Opleidingsvisie

Een systemisch counselor begeleidt mensen die verstrikt zitten in tussenmenselijke moeilijkheden of in complexe en specifieke maatschappelijke probleemsituaties. Het cliëntsysteem kan een individu zijn of een sociaal geheel (paar, gezin, familie, vriendengroep, collega’s/teams …). Cliënten hebben psychosociale problemen, die te herleiden zijn tot relationele en sociale conflicten of moeilijkheden met daaruit voortvloeiend psychisch lijden. Deze psychosociale moeilijkheden kunnen ook beïnvloed worden door medische, juridische, economische en maatschappelijke problemen.

Een systemisch counselor doet dit:

  • op een professionele gesystematiseerde en procesmatige wijze. Gericht op het vergroten van probleemoplossing en zelfregulering, het zoeken naar een passende wijze van samenleven of samenwerken en het versterken van het vermogen om zelfstandig met een crisissituatie of moeilijkheid om te gaan;
  • vanuit een systeemtheoretisch kader. Hij of zij kan vanuit dit kader hypothesen formuleren en methodisch een counselingproces opstarten, bewaken en wanneer nodig bijstellen;
  • op een ethisch verantwoorde wijze met zicht op eigen leerpunten, krachten en valkuilen.

Zie ook: veelgestelde vragen counseling traject

Inschrijven

De postgraduaten starten ieder academiejaar. Je stelt jezelf kandidaat via onze website. Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden, word je uitgenodigd voor een overleggesprek.

Voor meer informatie betreffende de toelatingsvoorwaarden, inhoud, data en prijzen van deze verschillende opleidingen en kun je op de infopagina onder de opleiding van je keuze een folder downloaden. Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met de betreffende opleider.

Toelatingsvoorwaarden

Om tot een postgraduaat te worden toegelaten, moet je beschikken over een bachelor- of masterdiploma of een hiermee gelijkgesteld diploma in één van volgende studiegebieden: gezondheidszorg, sociaal-agogisch werk, onderwijs, geneeskunde, sociale gezondheidswetenschappen, psychologie of pedagogische wetenschappen.

Bijkomende voorwaarden zijn:

  • werkzaam zijn en ervaring hebben in de hulpverlening en/of het begeleidingswerk (ambulant, residentieel, privépraktijk);
  • voor minimaal 2 dagen in de week kunnen werken met een mandaat als psychosociale begeleider en/of counselor (i.o.), met minimaal 5 cliënten/cliëntgerichte systemen per week;
  • voor de gekozen opleidingen in het traject relevante praktijk hebben of kunnen garanderen;
  • bereid zijn te reflecteren op eigen praktijk, achtergronden, werkcontexten en aannames en deze te delen met de andere groepsleden en de opleider;
  • bereid zijn om het geleerde in de eigen praktijk toe te passen;
  • in staat zijn om aanwezigheid tijdens de opleidingsdagen te garanderen;
  • engagement willen opnemen om – binnen het leertraject – drie postgraduaten in een periode van vijf jaar te volgen.

Driejarige opleiding Systemische counseling

Naast dit leertraject dat bestaat uit drie postgraduaten, kan je ook opteren voor een driejarige geïntegreerde opleiding in de ‘Systemische counseling’. Wanneer je voor deze opleiding kiest werk je gedurende drie jaar in een kleine en gesloten groep. Hierdoor ontstaat intensief leerklimaat, waarmee het leerproces van alle deelnemers gestimuleerd kan worden. Men kan leren van elkaar, van het verschil in stijlen, ervaringen en werkcontexten. Wil je meer weten over deze driejarige opleiding en over de erkenningen ervan dan lees je hier meer. Je kunt ook altijd contact opnemen met de betreffende hoofdopleiders.
 

Wat levert het mij op?

Met het certificaat counseling kan je bij de BVRGS het lidmaatschap als ‘systeemcounselor’ aanvragen.

Deze opleiding is erkend voor het Vlaams opleidingsverlof (VOV) (voorheen Betaald Educatief Verlof): registratienummer ODB-0001334.  Meer informatie vindt u hier.

Mensen die in Nederland werken kunnen, mits een aanvulling (zie hierboven), zich aansluiten bij het LVPW en zo in aanmerking komen voor een terugbetalingsregeling door de ziekenfondsen.

Trajecten


© Interactie-Academie VZW – Van Schoonbekestraat 33, B-2018 Antwerpen
T 00 32 (0)3 237 01 52 (tussen 8u30 en 13u00)
E-mail: secretariaat@iaac.eu of gebruik het contactformulier

Registratienummer van de KMO-Portefeuille voor de pijler Opleiding: DV.O108447

Rekeningnummer: BE87 0015 1180 2994 (BIC-code: GEBABEBB)

BTW-nummer: BE0408.344.759

Inschrijvingsvoorwaarden - Privacybeieid