22 november 2024
Willen we in de hulpverlening bijdragen aan het welzijn van mensen, dan is netwerkgericht werken geen bijkomende interesse of een extra methodiek. Het is een noodzakelijke houding en praktijk. Als mensen zijn we immers met elkaar verbonden. We groeien op in kleine en grote gemeenschappen. We knopen wisselende én diepgewortelde relaties aan. We hebben last van elkaar en dragen elkaars lasten. We hechten belang aan anderen en voelen ook de noodzaak om voor hen van betekenis te zijn.
De Interactie-Academie en Familieplatform zijn organisaties die elk op hun manier een vurige ambitie delen om zowel de families als de unieke relaties van mensen centraal te stellen in de hulpverlening. We zetten samen onze schouders onder een studiedag die de vele gezichten van netwerkgericht werken een podium biedt. Van het grote belang van de dagelijkse bejegening, het informeren, ondersteunen en betrekken van familie tot meer gespecialiseerde mogelijkheden waarop we op kunnen inzetten met betrekking tot mensen en hun netwerken.
We stellen tijdens deze dag innovatieve praktijken voor, delen overwegingen uit onderzoek, gaan in gesprek met verschillende betrokken partijen en bespreken samen de uitdagingen voor de toekomst. Het is beloofd: je gaat naar huis met nieuwe ervaringskennis, methodische invalswegen, academische aanbevelingen en bovenal héél veel frisse zin in het betrekken van de context binnen je werk.
LEZINGEN:
9.30 – 10.15 uur:
Onderzoek heeft reeds lang aangetoond dat het ontmoeten, betrekken, ondersteunen en informeren van familieleden en kinderen een positieve impact heeft op zowel de familie, de patiënt als de zorgverlener. Ondanks deze bevindingen ontvangen we bij het Familieplatform nog steeds signalen dat familieleden te vaak over het hoofd worden gezien, onvoldoende ondersteuning krijgen en niet genoeg betrokken worden door hulpverleners.
Individuele hulpverleners vertonen grote verschillen in hun benadering van familieleden en in hoe zij familie een rol toekennen binnen behandeltrajecten. Door richtlijnen zoals de multidisciplinaire richtlijn voor het betrekken van naasten in de geestelijke gezondheidszorg te implementeren, streven we ernaar om zorgverleners aan te moedigen om systematisch te reflecteren op hun interactie met families. We willen dat zij familieleden als gelijkwaardige partners in de zorg beschouwen en hen op een meer creatieve manier in behandelplannen integreren.
10.15 – 11.00 uur:
In onze visie begrijpen we moeilijkheden steeds vanuit de complexe wisselwerkingen tussen een individu en diens relationele en sociale omgeving. We nemen dus als uitgangspunt dat wanneer jonge mensen of volwassenen in ernstige emotionele, psychische of lichamelijke moeilijkheden verkeren, hun relaties en sociale inbedding onder grote druk staan. De conversatie stokt, de wisselwerking hapert, de vervreemding of isolatie neemt toe. Als netwerkgericht werken geen methodiek is, maar een basisconcept voor welzijn, wat staat ons dan als hulpverlener of organisatie te doen?
Onze lezing is een gezamenlijke poging om te ‘manoeuvreren in de mierenhoop’. We nodigen samen met u de vele en soms verrassende betrokkenen uit: cliënten zelf, familieleden, vrienden, collega’s, buren, instanties, instituten én de tijdsgeest. Allen komen ze ‘on stage’ en delen hun zorgen, frustraties en betrokkenheid. Samen onderzoeken we deze interacties en perspectieven, hun wrijvingen én mogelijkheden. Welk verschil kan ieder maken? En welk verschil maak jij?
WORKSHOPS:
PANELGESPREK: in dialoog over netwerkgericht werken
15.00 – 16.00 uur:
Met Dr. Gilbert Lemmens (UZ Gent), Agath Desmet (Ervaringsdeskundigde De Brug, Heilige Familie Kortrijk), Kristel Kuppens (TheA), Sara Vermeylen (Zorgprofessional met familie-ervaring, UPC Duffel), Koen en Martine (ouders van) en Xander/Dimitry (zoon van)
Moderator: Alexis Dewaele (UGent)
Wat levert het mij op? Deelname aan dit programma (ID568392) levert 5 punten op bij NVRG. Accreditering bij RIZIV werd aangevraagd. |
PROGRAMMA:
08.45 – 09.15 uur: Ontvangst
09.15 – 09.30 uur: Openingswoord
09.30 – 11.00 uur: Centrale lezingen
11.00 – 11.30 uur: Pauze
11.30 – 12.30 uur: Workshopronde 1
12.30 – 13.30 uur: Lunch met initiatievenmarkt
13.30 – 14.30 uur: Workshopronde 2
14.30 – 15.00 uur: Pauze
15.00 – 16.00 uur: Panelgesprek
16.00 – 17.00 uur: Drankje en napraten
DATUM: Vrijdag 22 november 2024
LOCATIE: BluePoint
Filip Williotstraat 9
2600 Berchem
Je kan je hieronder inschrijven voor deze studiedag door op de begindatum te klikken.
Deze studiedag gaat door op onderstaande datum.
Deze workshop gaat door op onderstaande data.
Klik op de datum om je in te schrijven.
Alle prijzen zijn inclusief catering.
© Interactie-Academie VZW – Van Schoonbekestraat 33, B-2018 Antwerpen
T 00 32 (0)3 237 01 52 (tussen 8u30 en 13u00)
E-mail: secretariaat@iaac.eu of gebruik het contactformulier
Registratienummer voor de pijler Opleiding DV.O108447 geldig tot 25/5/2021
Rekeningnummer: IBAN BE87 0015 1180 2994 - BIC-code: GEBABEBB
BTW-nummer: BE0408.344.759