Samen op pad met kinderen en jongeren met complexe problematiek
In de wirwar van problemen waarin kinderen en jongeren vastlopen, zoals schooluitval, gezinsbreuken, geweld, paniekaanvallen of dwanghandelingen, … voelen zij en hun omgeving zich vaak machteloos. Deze opleiding biedt jou de kans om samen met hen een veerkrachtige therapeutische reis te maken waarin stap voor stap hun invloedsbesef toeneemt. Je leert leefwerelden van kinderen en jongeren, moeilijkheden en obstakels systemisch te onderzoeken, verandering te initiëren, en leefbare oplossingen te vinden. Door speelse en creatieve methoden aan te wenden, bouw je sterke samenwerkingsrelaties op met deze kinderen, jongeren en hun netwerken. Je verdiept je in emotionele en gedragsproblematiek, hechtingsmoeilijkheden en traumasensitief werken, en ontwikkelt systemische hypothesen om samen procesmatig doorheen deze complexe problemen te navigeren. Je leert veilige grond creëren, probleemdynamieken doorbreken, en alternatieve mogelijkheden openen. Een diversiteit aan settings, maar ook weloverwogen settingkeuzes en settingwissels met deze kinderen, hun ouders en belangrijke betrokkenen komen aan bod. Samen weven we veerkrachtbevorderende netwerken en herstellen we een gevoel van 'belonging' en coherentie.
Voor wie?
Professionals die een therapeutisch of counselingsmandaat hebben in het werken met kinderen en jongeren met complexe, ernstig verstorende problematiek (2e en 3e lijn hulpverlening) en die bereid zijn om te reflecteren op hun eigen praktijk en het geleerde toe te passen in hun eigen werkcontext. Je moet minimaal 2 dagen per week werkzaam zijn binnen dit mandaat en in staat zijn om aanwezigheid tijdens de opleidingsdagen te garanderen.
In aanmerking komen dus klinische psychologen, (ortho)pedagogen, psychotherapeuten, systeemtherapeuten en systemisch counselors, vaktherapeuten, creatief therapeuten, kinder- en jeugdpsychiaters,… werkzaam in de jeugdzorg, behandelpleegzorg, kinder- en jeugdpsychiatrie, speciaal onderwijs of ziekenhuiscontext, privé- of in groepspraktijk werkend met GGZ-problematiek, vluchtelingenwerk en herstelbemiddeling.
Online infoavond Systemische kinder- en jongerentherapie en counseling
Wat levert het voor mij op? Accreditatie bij Riziv is mogelijk indien gewenst. Contacteer hiervoor ons secretariaat. Deelname aan dit programma (SKJ218686) levert 100,5 punten op voor bij SKJ geregistreerde jeugdzorgwerkers. Deze cursus is erkend als specialistische cursus voor systeemtherapeuten in opleiding van de NVRG. Met de KMO-portefeuille komt de Belgische overheid tussen in de kosten van uw opleiding (opleidingsnummer: BSC-0009835, thema: 'Beroepsspecifieke competenties'). Ons registratienummer van de KMO-portefeuille vindt u onderaan deze webpagina. Meer informatie: www.kmo-portefeuille.be. |
OPLEIDER: Sabine Vermeire
UURSCHEMA: 10 live opleidingsdagen van 10 tot 16 uur
+ 3 x 2 uur begeleide intervisies
+ 1 uur individueel supervisiemoment na dag 6
Elke opleidingsdag heeft een specifieke focus en wordt telkens door de student voorbereid door het online bekijken van een opleidingsvideo (30 min) en bijhorende opdracht.
LESDAG: start dinsdag 7 januari 2025,
afsluiting 9 december 2025
LOCATIE: Interactie-Academie vzw
Van Schoonbekestraat 33
B-2018 Antwerpen
BESTAND: | infobrochure.pdf | |
dagindeling.pdf | ||
wat moet een therapeut kunnen.pdf |
Je kan je hieronder inschrijven voor deze opleiding door op de begindatum te klikken.
Deze opleiding gaat door op onderstaande data.
Klik op één van deze data om je in te schrijven.
Alle prijzen zijn inclusief catering.
© Interactie-Academie VZW – Van Schoonbekestraat 33, B-2018 Antwerpen
T 00 32 (0)3 237 01 52 (tussen 8u30 en 13u00) – F 00 32 (0)3 248 69 31
E-mail: secretariaat@iaac.eu of gebruik het contactformulier
Registratienummer voor de pijler Opleiding DV.O108447
Rekeningnummer: IBAN BE87 0015 1180 2994 - BIC-code: GEBABEBB
BTW-nummer: BE0408.344.759