Je wilt systeemtheoretisch psychotherapeut worden.
Dan is de vierjarige postgraduaatopleiding systeemtheoretische psychotherapie iets voor jou. Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (faculteit geneeskunde) en is ingericht conform de Belgische wet op de gezondheidszorgsberoepen. De opleiding wordt erkend door de Belgische Vereniging voor Relatie, Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS) en de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG). Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Orthopedagogen (NVO) accrediteren dit postgraduaat. Ook is er een accreditering mogelijk voor Vlaamse Psychiaters. Hierdoor is de opleiding toegankelijk en aantrekkelijk voor psychologen, orthopedagogen en psychiaters (i.o.) die in België dan wel in Nederland werkzaam zijn.
Inhoud
De opleiding Postgraduaat in de systeemtheoretische psychotherapie sstreeft een integratie na tussen theoretische bouwstenen, de therapeutische praktijk van de deelnemers en de persoon van de therapeut. In deze opleiding wordt vanuit een systeemtheoretische visie een psychotherapeutisch kader geboden voor het werken met individuen, paren, gezinnen en groepen. Naast theorie en methodiektraining besteden we aandacht aan supervisie (individueel en in groep), leertherapeutische reflecties en literatuurstudie. Theorie en methoden worden toegepast in uiteenlopende cliëntsituaties en in diverse psychotherapeutische contexten.
Zie ook veelgestelde vragen psychotherapie traject.
Toelatingsvoorwaarden
Om deel te kunnen nemen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ten eerste moet je vooropleiding in orde zijn. Dat betekent een toepasselijke universitaire opleiding genoten hebben, namelijk een master in de geneeskunde (optie psychiatrie), een master in de klinische psychologie of een master in de klinische orthopedagogie. Een tweede voorwaarde betreft je werkpraktijk. Om te kunnen deelnemen aan de psychotherapieopleiding heb je best al enige ervaring in het werken met cliënten en heb je een praktijk met een psychotherapeutisch mandaat voor minimaal 5 cliënten/cliëntsystemen per week. Leren en doen, reflecteren en oefenen gaan in onze opleiding immers hand in hand.
Een vierjarig engagement is niet niks. Om die reden is het wenselijk (maar niet verplicht) om eerst een workshop of korte opleiding aan ons instituut te volgen. Zo kan je de sfeer proeven en ook inschatten of de wijze van lesgeven en de specifieke systeemtheoretische ingang je ligt.
Inschrijven en procedure
Ieder jaar in september start een nieuwe opleidingsgroep. Je stelt jezelf kandidaat via een inschrijfformulier. Inschrijven kan je ieder jaar van januari tot eind mei. Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden word je in april, mei of juni uitgenodigd voor een overleggesprek. Eind juni wordt de groep samengesteld en weet je of je bent geselecteerd.
Ga naar de opleiding Postgraduaat in de systeemtheoretische psychotherapie (ST). Voor meer informatie betreffende de inhoud, data en prijzen van de psychotherapieopleiding kan je de pdf-bestanden downloaden die je vindt op die pagina. Ook het inschrijfformulier vind je daar. Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met Ellen Reijmers (hoofdopleider en coördinator van de psychotherapie opleiding). E-mail: ellen.reijmers@iaac.eu.
Wat levert het mij op?
De opleiding is erkend door de Belgische Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie en Systemische counseling (BVRGS) en door de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie (NVRG). De opleiding geeft eveneens een erkenning voor het register Kinderen & Jongeren Psycholoog NIP. Accreditering voor psychiaters werkzaam in Vlaanderen en/of Nederland wordt aangevraagd.
Belgische deelnemers kunnen beroep doen op het stelsel van het Vlaams opleidingsverlof (VOV). Meer informatie vindt u hier.
De reglementering voor het gebruik van opleidingscheques werd gewijzigd (klik hier).
Met de KMO-portefeuille komt de Belgische overheid tussen in de kosten van uw opleiding. Meer informatie: www.kmo-portefeuille.be.
Ons erkenningsnummer is: DV.O108447
Leertrajecten
© Interactie-Academie VZW – Van Schoonbekestraat 33, B-2018 Antwerpen
T 00 32 (0)3 237 01 52 (tussen 8u30 en 13u00)
E-mail: secretariaat@iaac.eu of gebruik het contactformulier
Registratienummer van de KMO-Portefeuille voor de pijler Opleiding: DV.O108447
Rekeningnummer: BE87 0015 1180 2994 (BIC-code: GEBABEBB)
BTW-nummer: BE0408.344.759